dijous, 3 de desembre del 2009

De l'importància de la correcta alimentació de la mainada

Donada la importància de la correcta alimentació des d'edats primerenques,   Tot llegint...en família us presenta aquest recull bibliogràfic sobre l'alimentació infantil que podem ampliar amb les vostres propostes i suggeriments. No sempre és fàcil ajudar als responsables de la restauració col·lectiva (empreses de catering, col·legis, residències, hospitals...) a orientar saludablemente els seus menús dirigits a la mainada. L'experiència de l'Ampa CEIP Pericot així ho confirma i és per aixó que ens preocupa  que es condicioni en excés (catering , publicitat, teledietes,...) l'ingesta d'hidrats de carboni i greix i l'escàs consum de verdura i peix. Cal tenir en compte que els nens són especialment sensibles a la propaganda i a l'impacte dels anuncis televisius ( sobre refrescs, aperitius, postres, pastes, begudes, productes "bio", aliments "light", etcètera,). Forma part de l'educació de la mainada fer-se una idea adequada de què és una alimentació sana. De fet hi ha un estudi  ( Journal of Health Communication) que mostra que quan més televisió ve un nen,  menys sap quins aliments són millors o pitjors per créixer sa i fort.

Un recull bibliogràfic:
  1. Nutrición infantil:consejos y recetas para una buena alimentación, Gómez Borrero, Paloma Timum Mas
  2. La alimentación infantil y sus dificultades:[niños de 2 a 12 años], Jarque García, Jesús Gesfomedia
  3. Alimentación infantil:pautas y consejos para una nutrición equilibrada y completa, Miralpeix, Assumpta Debolsillo
  4. Alimentación infantil, Hernández Rodríguez, Manuel Díaz de Santos
  5. Manual de alimentación infantil, González Caballero, Marta Alcalá
  6. Alimentación infantil, Sanz, Yolanda Aguilar
  7. Alimentación infantil y juvenil, Serra Majem, Lluís Masson
  8. Como alimentas a tu hijo?. Guía práctica de alimentación infantil natural, Doy, P. Tikal Ediciones
Enllaços d'interès:


Publicacions Gencat:
Tasta'm
Xarxa Telemàtica Educativa de Cataluna (TXEC)
Producció agroalimentària ecològica (PAE)
L'Hort escolar - Guia pràctica d'horticultura ecològica
Agència catalana de consum.Aliments




Publicacions d'AESAN.

Guía general para la elaboración de menús para centros escolares
La alimentación de tus niños
Alimentación saludable. Cuaderno del alumnado
Alimentación saludable. Guía para las familias
Guía de actividades gastronómicas en el entorno escolar. Ideas prácticas para el profesorado
Código de autorregulación de la publicidad de alimentos dirigida a menores, prevención de la obesidad y salud
Abuelas y abuelos cuidadores. Su influencia en el fomento de hábitos saludables

Contes per a menjar bé:

- A la cuina amb Les Tres Bessones / Xavier Mestres i Jordi Brotons (receptes), Roser Capdevila (il·lustracions).- Empùries.- ISBN: 8497870689

- Niños, ¡a la cocina!/ Esmeralda Berbel.- Alba,2004

- Cuentos para comer sin cuentos /Mª Jesús Álava [et al.].- La esfera ,2007

-Lila aprende a comer / Eduard Estivill Sancho , Montse Domènech.- Inclou CD.-Beascoa, 2005



Altres:

Programa d'Alimentació i Nutrició.Departament de Salut.Generalitat de Catalunya.Breve recorrido histórico/Gemma Salvador.-Rev Esp Nutr Comunitaria 2005;11(4):196-199

Instituto Tomás Pascual Sanz para la Nutrición y la Salud

Talking about Obesity: News Framing of Who Is Responsible for Causing and Fixing the Problem

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada