dilluns, 21 de desembre de 2009

Animalari. Poemari per a nens


Per raons òbvies hem de limitar el nombre de llibres comentables. Recomanar o simplement posar l'ullada en alguna publicació, tot i que no significa deixar de banda altres, potser si les difereix i les ajorna. L'hipertext ens permet  deturar el curs i sortir a l'encontre d'una bona història.  En tot cas, es tracta d'augmentar el renou al nostre col·lectiu, d'ampliar l'experiència lectora de la mainada  perquè la lectura necessita d'una socialització prèvia i posterior encaminada a sentir goig i un viu plaer col·lectiu.

Si hem de justificar aquest post direm que ens permet retrobar-nos, un cop més, amb la poesia i la música. Malgrat l'apariència es tracta al meu parer d'un llibre obert. Tot just acaba de sortir al mercat  ( dia 11 de desembre el poeta Francesc Parcerisas  el va presentar a l'Ateneu Barcelonés) per llegir i sentir en grup, en família. La seva autora, la Glòria Falcón (segur que coneixeu els seu mandales  !), ens proposa  un poemari amb il·lustracions netes i senzilles i amb música i recitatiu de Mercedes Delclós, que  també inclou les partitures. Es tracta d' imitar els sons del animals amb la mímica i el cant. Potser  en un intent per retrobar l'experiència primera i essencial per crear l`hàbit lector. Imitatio : el gest que traça el moviment del cos conegut, del braç, del cap, i del so més familiars...per a expresar certs sentiments i afeccions desconegudes que fan així  més expressiu el llenguatge i com llenguatge esdevè per això més proper, més susceptible d'èsser interpretat . L'imitació no és pas mera repetició sino el procés que permet adquirir capacitats. D'avençar  cap a la formulació de preguntes (l'hipertext ja ens dóna prou respostes !). A més, la possibilitat d'escenificar cada poema permet ampliar l'experiència del text i posar en pràctica més alternatives d'exploració i d'audició a les aules de música i de teatre: les múltiples maneres de com l'animal com a personatge pot esdivendre el so, el gest i la paraula . A banda, en el CD hi trobareu els poemes recitats i les cançons. Una proposta interessant per a les vacances que us premetrà llegir i escoltar en família. Doncs apa, a gaudir-ne !

Animalari/ poemes i l·lustracions, Glòria Falcón; música, Mercedes Delclós.Sd Edicions,2009

Pipocas?, què és això?


A casa d'en Nuno es parlen tres llengües: el català, el galego-portuguès i l’alemany. Tot i que el nen les parla totes tres, a vegades s’embolica.... Un bon dia decideix que només parlarà la llengua que parlen els seus amics, el català, per estalviar-se problemes. Fins que arriba a casa dels veïns una nena moçambiquesa. Un llibre per a no sentir-se estranys pel fet de parlar més d’una llengua. Per  valorar i gaudir el gran tresor de tenir una llengüa pròpia i  parlar-ne unes quantes més.

Pipocas?, què és això?/ Stefanie Pfeil.Barcelona: Takatuka,  21,5 x 26 cm, cartoné, 28 pàgines iSBN 978-84-92696-14-7